Rázós percek: turbulencia (Ep. 188)

 • Am Vor 2 Monate

  Aeropark BudapestAeropark Budapest

  Dauer: 17:36

  Van, aki retteg tőle, van aki élvezi, amikor rázkódni kezd a repülőgép legalább is az enyhe turbulenciában. Kialakulhatnak azonban veszélyes helyzetek, amikor pillanatok alatt jelentős mértékben veszít magasságából a repülőgép. És ami, vagy aki nincs rögzítve, az bizony a mennyezeten köthet ki. De hogyan kezelik az ilyen rázós helyzeteket a pilóták? Hányféle turbulencia jelenthet veszélyt a repülőgépre? Honnan tudják a pilóták, hogy mire számíthatnak az adott útvonalon? Az utóbbi hetekben sokat kérdeztetek a légörvényekről, így most ezt beszéljük át Kovácsházi Györggyel, a Smartwings elsőtisztjével, és a Cavok Aviation oktató pilótájával. (Szerkesztő: Kránitz Balázs)
  Ha Te is támogatnád az Aeroparkban kiállított történelmi repülőgépek, földi járművek felújítását és újjászületését, az újabb és újabb filmek elkészültét, kérjük, kattints erre a linkre:
  www.patreon.com/aeroparkbudapest
  Adomány utalással:
  10101360-03379200-01003004
  Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
  (Kérjük, a megjegyzés rovatba a következőt írd: adomány)
  További adatok itt: lkk.hu/
  Kövesd Kovácsházi Györgyöt a DE-film-on: de-film.com/us/GyuC
  Zene:
  Music: "Per Kiilstofte - Dystopia"
  Promoted by BreakingCopyright: de-film.com/v-video-USBucuZiarA.html

Árpád Szeiff
Árpád Szeiff

1:32 Látszik a szárny végén egy kis függőleges rész. Nem tudom mi neve. Valahol, egy ismeretterjesztőben azt mondták arra, hogy az tulajdonképen a gép által keltett örvények csökkentésére való. Igaz ez?

Vor 6 Tage
Izabella Bartha
Izabella Bartha

Nagyon hasznos videó ez is akárcsak a többi! Köszönöm szépen! :-)

Vor 7 Tage
mindenféle
mindenféle

Fantasztikusak a videóitok! Köszönöm szépen!

Vor 15 Tage
György Torda
György Torda

Nagyon szeretem a repülés. A világ egyik legcsodálatosabb, ha nem a legcsodálatosabb dolga,amit ember, mint földi lény átélhet. Nekem legalább is, csak az a baj, ritkán juthatok repüléshez. Ritkábban, mint szeretném.

Vor 19 Tage
Tamás Török
Tamás Török

Valamikor a 80-as évek közepén, édesapám az NDK-ban dolgozott és mentünk ki hozzá édesanyámmal. Kifelé az élet királyának éreztem magam a TU-154 b2 fedélzetén. Félház, marha kényelmes ülések, csoki kóla(dobozos!) stb. Hazafelé a nem tudom miért "kistuskó"-nak nevezett TU-134 repülőgéppel repültünk. Jól teli volt a gép, éppen kaptuk az ellátást amikor a kapitány kedélyes hangon magyarázni kezdte az elkövetkező percek eseményeit. A sztyuvik viselkedése megváltozott és határozott sebességgel beszedtek minden mozdíthatót. A kedélyes hangból gyorsan parancskihirdetés lett, "mindenki leülni, öveket bekapcsolni"! Aztán elkezdődött. Biztos volt turbulencia de a kapitány zivatarfelhők gyors kikerülésének nevezte a manővereket. Én néha úgy láttam vagy éreztem, hogy késbe áll a gép, bár gondolom ez nem lehetséges! Szegény anyám halott sápadtan nézett rám és ez kicsit rontotta a számomra tetszetős helyzetet. A szárnytőnél ültünk és az ablakon kinézve tényleg gépmadárnak tűnt a "kistuskó" mert éppen csak nem csapkodtak a szárnyai. Aztán gyorsan vége lett a mókának. Micsoda idők voltak! A pilóta fülke ajtaja nyitva! A gyerekeknek műszerfalnézés! A görög szigetek kényelmes meglátogatása! Egy Bp.-Drezda vagy Lipcse járaton olyan ellátás mint a "búsulójuhász"-ban!(na jó, cigány nem húzta) De jó volt! Észrevétlenül át is mentem Malév siratóba. Én egy olyan rossz diktátor lennék! Számolatlanul nyomnám a közpénzt egy nemzeti légitársaságba. A focisták meg éljenek meg ahogy tehetségük engedi! A magyarok pedig a régi, irigyelt színvonalon utaznának nyaralni, üzletelni, és a többi.

Vor 20 Tage
Andrea Kapetz
Andrea Kapetz

Láttam olyan turbulencia videót az oxigén maszkok ki estek és egyesek sikoltoztak!!!

Vor 20 Tage
Attila Csuka
Attila Csuka

Hatszor repültem 747 el. Lufthansaval és British Airwaysel is. A hatból négyszer átstartoltunk leszálláskor. Én vagyok ennyire balszerencsés, vagy ez ennyire gyakori?

Vor 20 Tage
Adel Fellner
Adel Fellner

Én többször repültem ilyen gépeken is, egyszer sem történt hasonló, és egyetlen más gépen sem

Vor 12 Tage
Agnes Vamos
Agnes Vamos

Vamosne Egyed Agnes vagyok Kanadabol. Nagyon szeretem a videoitokat. Emlekeztet a kanadai "Mayday" sorozatra amin fiam, Joshua Vamos, hangmernokkent dolgozott egy ideig. Kivalo munkat vegeztek!❤

Vor Monat
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Nagyon szépen köszönjük, kedves Ágnes! :)

Vor Monat
Zoltán Kovács
Zoltán Kovács

Feltaláltak már olyan csomagtartartó ajtókat a repülőkön amik nem nyílnak ki maguktól? Vagy tegyenek rá kilincset.

Vor Monat
Hercules
Hercules

Sziasztok. Amit szívesen megnéznék tőletek, az egy vagy több vadászgépes rész :) Szuper lenne nagyon 😎 Nyomjon like-ot aki szintén szeretne ilyen videókat is ;)

Vor Monat
Tamás Tábi
Tamás Tábi

Én hátimotoros (segédmotoros) siklóernyős hobbi pilóta vagyok (ami azért valljuk be kanyarban sincs egy utasszállító vezetéséhez), de én sem szeretem az utasszállítón a komolyabb turbulenciát, mert amíg a siklóernyőből tökéletesen kilátok és tudom mi történik (nem mellesleg saját magam vezetem), addig az utasszállító repülőben utasként alig látni ki a gépből és nincs a folyamat felett kontrollom, ami szerintem az egész félelemérzet gyökere.

Vor Monat
Csaba M.
Csaba M.

Én eddig 2x repültem életemben Törökország oda-vissza, semmi turbulencia nem volt tapasztalható de így is 6 xanaxba került a két út.

Vor Monat
István Bagdy
István Bagdy

Eddig tartottam az ilyen rázkódástól, köszönöm, hogy akkor is minden kontrollált.

Vor Monat
Zoltán Kovács
Zoltán Kovács

A csomagtartó ajtók még mindig önállósítják magukat.. Vagy csak a filmekben van így?

Vor Monat
G. K.
G. K.

Úgy gondolom, amíg a gép levegőben van és megfelelő a sebessége, nagy baj nem érheti. Nem száraz, őszi faleveleket használnak a légitársaságok gyanúm szerint :)

Vor Monat
Zoltán Kovács
Zoltán Kovács

30-40 tonna vas 10 km magasan, néha megtréfálja a fizikát.

Vor Monat
Brigitta Kernné Riebel
Brigitta Kernné Riebel

Kb. 20 éve Finnországba repültünk pár iskolatársammal. Éppen sorra kerültem volna ott, ahova a király is gyalog jár, már el is indultam, amikor visszafordított a légiutaskísérő, hogy üljek vissza és kössem be magam, mert erős turbulencia várható. Őszintén szólva, akármennyire rázkódott a gép, nálam erősebb volt az alapvető szükségletem azokban a percekben, úgy hogy megúsztam félelem nélkül az egyébként valóban komoly rázkódásokat, így az nem is volt számomra rossz élmény. Rosszabb volt kivárni, hogy mikor engednek már végre ki a mosdóba..

Vor Monat
Csaba Venczel
Csaba Venczel

Jópár éve Luttonból repültem haza, Budapesten erős szél volt és eső (talán vihar is-rég volt este volt nem pontosak az emlékeim) más esetekben ilyenkor a gép elmegy kőrözni nyugiba, míg alkalmasak a körülmények (ilyet is tapasztaltam már) ebben az esetben valami okból mégis leszálltunk. Mintha 1 rodeó bikán ültem volna a vásárban. Amíg lehetett nagy magasságon repültünk, aztán a lehető legrövidebb-gyorsabb úton módon tolták lefelé a gépet, hogy talajt fogjunk (tudtommal ez a fajta megközelítés is bevett szokás ilyenkor) Bár csak lelkesedek az Aviatikáért, nincs tényleges tanult ismeretanyagom-csak konyhamalac szinten) Szóval fúrtuk magunkat lefelé közben lifteztünk fel le... jópáran sikoltoztak. Nem volt kellemes, de a kényelmetlenségen túl mást, pl félelmet szerencsére nem éreztem.

Vor 2 Monate
Dávid Major
Dávid Major

Mi az oka, hogy low-cost társaságok nem repülnek hosszú távot? Pl.: Southwest a BOEING 737 700-asaival Európába vagy Dél-Amerikai uticálokra, WizzAir A321 NEO-ival pl.: Indiába. Ezen töprengek már egy ideje. :D

Vor 2 Monate
Tibor Jánvári
Tibor Jánvári

Ahhoz le kell szállni tankolni, ami sokba kerül

Vor Monat
Tibor Krisztián Csicskovics
Tibor Krisztián Csicskovics

Mert ezeknek a repülőgépeknek a hatótávolsága ilyen távra nem elegendő.

Vor Monat
Johanna Lieb
Johanna Lieb

Annyira jó lenne ehhez hasonló videókat még látni, ahol a repülési félelmekről van szó, hogy mit lehet esetleg ellene tenni vagy mennyire reális az adott dologtól félni☺️

Vor 2 Monate
Johanna Lieb
Johanna Lieb

Velem kb. egy éve történt, hogy Kölnből Budapestre repültem és viharos szélben szálltunk fel. Annyira még sose féltem, mint ott. A repülőgép folyamatosan esett vissza, rázkódott és dőlöngélt. Szerintem a karfát is megkárosítottam annyira szorítottam😅 de megnyugtató hallani, hogy pánikra ilyen helyzetekben semmi ok sincs

Vor 2 Monate
Zsolt Répási
Zsolt Répási

Én szárnynál szoktam ülni, mert ott hallom hogy duruzsol a hajtómű. Leszállás előtt, jó félórával már visszább vesz a "gázból" a pilóta szép lassan ereszkedik is BUD-NYO vonal főleg.

Vor 2 Monate
György Balog
György Balog

Az Emma hurrikán fölött repültünk egyszer át USÁból Londonba tartva, már a Brit partoknál. Csak lifteztünk, de markoltam a karfát rendesen...

Vor 2 Monate
László Márkus
László Márkus

Imádom! Egyszer volt szerencsém rástartolással. Az maga a csoda.

Vor 2 Monate
sygmaone
sygmaone

@László Márkus es az mit jelent? Nem kotoszkodes volt a kerdesem, egyiket sem tudom mi? 😅

Vor Monat
László Márkus
László Márkus

Bocs! Átstartolás

Vor Monat
Eszter Zarandi
Eszter Zarandi

@sygmaone Valószínűleg átstartolást akart írni.

Vor Monat
sygmaone
sygmaone

Az mi? :)

Vor Monat
suni popovici
suni popovici

Na,Kovacshazi vegre megnyugtatott...Latszik,hogy profi....

Vor 2 Monate
Dávid Nagy
Dávid Nagy

Szomszédom mesélte turbulenciában hírtelen zuhantak ötven-száz métert utána ugyanennyit emelkedtek mire megérkeztek a légiutas kísérő: Ez meleg helyzet volt.

Vor 2 Monate
pterks911
pterks911

Nem tudom,... ültem már sétarepülőn első kalandom a repüléssel. Szóval mentünk-mentünk egyszer csak elfogyott alólunk a (levegő)???? Rossz érzés volt, nem szóltam,mondom oké nem esünk le nyugi. Aztán újra,....megint az a rossz érzés , ekkor már mondta a pilóta,hogy a felszálló meleg levegő okozza.Valami termik 🙄 vagy mi, és hirtelen 30 métert süllyedhet ilyenkor a gép.1-2 másodperc alatt. Boldog új évet kívánok 🙂 Kérdés, szóval ez is a turbulencia?

Vor 2 Monate
Kovácsházi György / Pilot's view
Kovácsházi György / Pilot's view

Igen, a fel-leáramló levegő találkozásánál is tud rázni, illetve kicsit hullámvasutazni a repülő.

Vor 2 Monate
Csabi Kremser
Csabi Kremser

Szuper videó Balázs!

Vor 2 Monate
károly Orosz
károly Orosz

A gázkar és az ülés között az a forgó valami azt hogy hívják?

Vor 2 Monate
Arnold Berkics
Arnold Berkics

@Vladimir Kormendi Igen, bocsánat, becsúszott egy plusz betű. :D

Vor Monat
károly Orosz
károly Orosz

@Arnold Berkics igen köszönöm!

Vor 2 Monate
Vladimir Kormendi
Vladimir Kormendi

Trim

Vor 2 Monate
Arnold Berkics
Arnold Berkics

A Trimmkerékre gondolsz?

Vor 2 Monate
akos karagity
akos karagity

Akinek tetszett a fenti videó, talán ez is érdekes lesz : https://youtu.be/O8a_lvC33Do

Vor 2 Monate
Goldman Zsolt
Goldman Zsolt

Szuper mint mindig. Koszi Balázs

Vor 2 Monate
Attila Nemeth
Attila Nemeth

Nagyon szimpatikus ez a fiatalember, sok videóját láttam. Remélem, még sok további videót látok vele.

Vor 2 Monate
Attila Tóth
Attila Tóth

Meg sem tudom mondani mennyit repültem már, általában élvezem a turbulenciát, mert olyan, mintha hullámvasúton ülne az ember, de kétszer full kreténbe nyomta az időjárás. Először Budapestre érkezve este, ködben süllyedt a gép és jött a hullámvasút, a gond az volt, hogy a reflektorok által megvilágított tejfehér köd nem adott semmilyen támpontot. Nem volt vészes a hullámzás, de életemben először bekészítettem a hányózacsit. Végül nem kellett, mert (sokan nem tudják ezt a trükköt) oldalra fordítottam a fejem és megszűnt a rosszullét, mondjuk ennek az utastársak nem biztos, hogy örülnek. Másodszor Párizsban leszállás előtt volt durva a helyzet, ott egy másik géppel párhuzamosan közelítettük meg a két pályát, rossz volt nézni, hogy mekkorát kileng egymáshoz képest a két gép. Azért szurkoltam, hogy egyáltalán a betont találja el a pilóta, mert utolsó pillanatokig olyanokat billent a gép, hogy kétséges volt, hogy hova érkezünk. Volt egy harmadik eset is, London City Airport, kilinccsel előre süllyedt a gép a házak között, nem volt őszinte a mosolya senkinek sem a kabinban, de egyébként az nem volt vészes.

Vor 2 Monate
sygmaone
sygmaone

En azt vettem eszre ilyen nagy kilengeses(oldaszeles) ereszkedesnel (foleg Maltara menet tapasztaltam tobbszor), hogy az utolso metereken ez mar megszunik a foldhoz kozel es ott mar szepen vizszintben tudjak tartani.

Vor Monat
suni popovici
suni popovici

En biztos kinyultam volna...

Vor 2 Monate
botika4466
botika4466

Sziasztok! Gyuri csatornája pont tegnapelőtt "lett meg" a subscribe meg evidens volt. Bár túl sokszor nem repültem, de amikor 2018 nyarán jöttünk haza a családdal a Frankfurt Budapesti szakaszon, kb amikor a Dunakanyar térségében beléptünk a hazai légtérbe, és a megközelítési eljárás a látványosabb szakaszához ért, kaptunk egy kis turbulenciát, nem volt vészes, de azért határozottan zötyögött. Az akkor 11 éves lányom meg is jegyezte, hogy olyan mintha valami vidéki földútra tévedt volna a repülő.

Vor 2 Monate
raconiggi
raconiggi

Annyira ❤ ezek a videók... Hetekig tudnám nézni 👍👍👍

Vor 2 Monate
Gabor Takacs
Gabor Takacs

Köszönet az újabb remek videóért !

Vor 2 Monate
Gáspár M. Zoltán
Gáspár M. Zoltán

Mi egyszer az óceán felett kerültünk bele egy nagyon durva légörvénybe egy B 767 -essel. Velem szembe ült beszíjazva két légiutaskísérő hölgy. Az egyik sápadt arccal mered előre és szorította a karfát, a másik könnyes szemmel motyogott valamit. Kábé 20 percig tartott, de egy örökkévalóságnak tűnt.

Vor 2 Monate
Tomas T
Tomas T

https://www.youtube.com/watch?v=PmlTk_3NN_g ekkorat talan nem hajlik a gep torsze :D:D

Vor 2 Monate
Schumibacsi
Schumibacsi

https://www.youtube.com/watch?v=LAusAepeLqk&t=2m3s Sztem hajlik csak még nincs róla videó :D A szélturbinánál pl. azt nézték meg hogy áll meg fékezés nélkül (mert pl. elromlott) de még a veszélyes túlpörgés előtt úgy hogy a lapátokat fordítják olyan helyzetbe hogy a szél már nem forgatja őket. Amíg ez a beforgatás történik hagyományos ventilátorként működik amíg meg nem áll a rotor, ezért is húzza jól meg a tornyot. Vannak ott hasonló erők repülőn is, és komolyabb hangfallal jobban átérezni ezeket :D

Vor 2 Monate
Pannonhalmi Judit
Pannonhalmi Judit

Köszönet a videóért. Kovácsházi György hozzáértése és nyugalma szerintem a repüléstől félőket is meggyőzi, hogy nincs mitől tartaniuk! ✈️

Vor 2 Monate
András Hajdu
András Hajdu

Hát sajnos ahhoz több kéne. Az eszemmel tudom, hogy nincs gáz, de a félelem nem mindig ésszerű.. :(

Vor 2 Monate
Zoltán Földi
Zoltán Földi

Nagyon jó a videó. Az lenne a kérdésem, hogy felszállás során keletkező turbulenciát hogyan lehet észrevenni? Illetve előttünk felszálló A320-as gép milyen turbulenciát tud okozni? Tavaly Lufthansa Frankfurt-Bp járatán felszállás során bemondták, hogy turbulencia várható. Illetve Smartwing Prága-Róma járatán utazva felszolgálást is bekellett fejezni a turbulenciára hivatkozva.

Vor 2 Monate
Attila Kerge
Attila Kerge

Fain videók👍És igen,rövidek.....ha 3órás lenne,is kevés lenne. De félre a tréfát,gratulálok a tartalmas,minöségi videókhoz!!!

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Köszönjük szépen! :)

Vor 2 Monate
Andor Siki
Andor Siki

Zseniális videó, igazi hiánypótló. Köszönet érte!

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Örömmel készítettük! Köszönjük szépen. :)

Vor 2 Monate
J. Páni
J. Páni

Két érdekesseég: 7:50-nél igazából nem a turbulancia valós hatását látjuk, hanem azt, amikor rossz ütemben és/vagy mértékben történik az ellenkormányzás. A sztori Gibraltáron történt egy A320 átstartolás után, és nem igazán tudni, hogy a pilóta vagy az autopilot vezette a vasat ;) Másik érdekesség, hogy részben a Gyuri által is említett legyezőmozgás csillapító mintájára egyes típusok repülésvezérlésében van kifejezetten turbulencia csillapító üzemmód (függetlenül attól hogy a gép FBW vezérlésű-e). Ezek többnyire épp a korrekcíók mértékét, lefolyását szabályozzák, illetve egyes esetekben eleve csak a belső csűrőket használják, esetleg prediktív módon avatkoznak be még az átlengések előtt. A rossznyelvek szerint pont ez utóbbi nem sikerült Gibraltáron, rátéve két lapáttal az "élvezetre" :). https://www.youtube.com/watch?v=IkGTg_UOBNY

Vor 2 Monate
Grosi
Grosi

2 éve, egy London-Moszkva Aeroflot járaton felkapcsolták a biztonsági öv lámpát, egy kicsit rázkódott is a gép, később a pilóta bemondta, hogy a stewardessek hagyják abba a service-t és ők is csatolják be magukat. Na akkor kezdtem félni (főleg az Aeroflot biztonságosságát ismerve). :D Szerencsére csak közepes turbulenciába keveredtünk, semmi komoly nem történt.

Vor 2 Monate
Attila Tóth
Attila Tóth

Rutinos repülők tudják, hogy az igazi műsor a "crew at stations" vagy "crew, take seat" elhangzik.

Vor 2 Monate
antallajos
antallajos

2005-ben repültem egy Air China B-737-300-assal Changchunból Pekingbe. Sima egy órás ugrásként indult az út, aztán jött némi turbulencia és félelem. Sikítás, sok utasnál zacskók és nagy csend. Őszintén bevallom, hogy akkor és ott féltem egy kicsit. Volt róla egy a videóm a néhai flightlevel350 oldallon, de sajnos 2012-ben megszűnt és az archívuma nem érhető el. Kovácsházi Gyurit élvezettel hallgattam, mert utasszempontból kifejezetten nehéz és kényes témáról beszélt jól érhetően, nyugalmat árasztva. Respekt.

Vor 2 Monate
Ferenc Oláh
Ferenc Oláh

Lehetne Wizz Air témában is, működés, Training Center stb

Vor 2 Monate
Katalin Ditha Danyilakisz
Katalin Ditha Danyilakisz

negatív

Vor Monat
sajti83
sajti83

Életemben majdnem 100-szor repültem, 2-3 alkalmat kivéve nem volt vészes turbulencia. Egy Bp-Lisszabon járaton történt hogy az egyik utas az ablak melletti ülésen aludt úgy hogy a feje a repülő oldalfalának volt támasztva. Egy nagyobb hullámnál felsértette a fejbőrét. Kicsit nagy volt az ijedelem, de szerencsére semmi komoly gond nem történt. Kovácsházi György úr pedig ha megunja esetleg a repülést (amit kétlek... :D ) elmehetne híradósnak vagy mesélőnek. Nagyon jó hallgatni a hangját.

Vor 2 Monate
Ahha30
Ahha30

Hihetetlen vagy Balázs! :-) NG tényleg elbújhat melletted! :-)

Vor 2 Monate
anonymus7601
anonymus7601

Én turbulencia nélkül sem ülök fel egy ilyen szárnyas bombára. Életemben egyszer ültem repülőn, akkor éppen késésben volt a gép, a másfél órás utat 1:10 alatt abszolválta a pilóta, ami bizonyára remek teljesítmény, de nekem arra volt elég, hogy ez idő alatt ne tudjam elengedni az előttem lévő ülés fejtámláját... Az egész útból 2-3 percet tudok felidézni, a többi egyszerűen törlődött... Szóval nem kell ide légörvény sem :-)

Vor 2 Monate
Bolond Forza
Bolond Forza

Csak te fostál nagyon, néhányan nem értik meg, hogy vezetni is sokkal veszélyesebb mint repülni.

Vor 2 Monate
Szenczi Robi
Szenczi Robi

Turbulencia - röviden - imádom. Rengeteget repültem 2009 és 2018 között és bár soha sem vártam, de mindig élveztem a helyzetet. Egye alkalmat kivéve. 2015 HKG - DXB Emirates A 380-as éjszakai repülés alatt. A gépen alig volt 150-170 utas. ami azért ritka. Belerepültünk egy igen kemény viharzónába felszállás után. ( Hong Kong-ban akkor már 2 napja eszméletlen vihar tombolt. Az indulás idejére lecsendesedett valamennyire a vihar. ) De utána! Na akkor azért az a közel 30 perc kemény hullámvasút volt. Edzett utas vagyok. De akkor láttam olyat, hogy a trolley repült a folyosón a légiutas kísérő hölggyel együtt.

Vor 2 Monate
Pacific 2D
Pacific 2D

Amikor az ember először éli át, meglepődik mert nem csak zötykölődik a gép, hanem recseg, ropog, a tető látszólag 10 centiket mozdul, mint ha képlékeny lenne a fala. Felmerül a kérdés, talán túléli-e a gép? A válasz természetesen az hogy igen, ez mind teljesen normális. A repülő nem olyan szilárd mint egy kocsi, hanem enyhén hajlékony, rugalmas mint egy műanyag. Aki be van kötve, annak semmi félni valója nincs. A pilóta nem fog olyan viharba hirtelen belerepülni, amit a gép nem él túl. Az igazi veszély azokat érinti, akik nincsenek bekötve. Ha egy kicsit is rázkódni kezd a gép, érdemes hamar visszaülni, mert ha elindul a hullámvasút, nem tudsz megállni, és nincs időd megkapaszkodni, még ha fogantyúk lennének, akkor sem tudnád megtartani magad. De attól semmiképp nem kell félni, hogy a gép szétszakad vagy lezuhan. Nagyon régen voltak balesetek, amikor leszállás közben jött egy láthatatlan függőleges turbulencia. Azóta már nagyon értjük a microburst jelenséget, tudjuk az okát és előre tudjuk jelezni, műszerekkel mérni. Utasszállító gépek nem szoktak lezuhanni manapság turbulenciában. Nyilván a kis sétarepülők sokkal de sokkal veszélyesebbek, és manapság a legtöbb repülő baleset kis magán gépekkel, helikopterekkel történik.

Vor 2 Monate
Attila Benko
Attila Benko

Sosem kapcsolom ki az ovet.. Lehet, beteges, de toalettre is csak, ha muszaj..

Vor 2 Monate
Máté Zsolt
Máté Zsolt

Angolosoknak érdekes lehet az alábbi videó: Egy Turkish Airlines került hatalmas turbulenciába, s sokan meg is sérültek az úton, ezért kényszerleszállást kértek JFK-n. Tanulságos hallgatni, ahogy a torony beszél a pilótával és a környező repülőgépekkel, mert a többiek jóformán semmit nem tapasztaltak ebből a légörvényből, s szabályosan félő hangon beszél a Turkish pilóta. https://www.youtube.com/watch?v=cxniygV1o_0

Vor 2 Monate
Daniel M
Daniel M

Kérdés , mi van ha defektet kap a repülő ? Köszönöm !

Vor 2 Monate
Bolond Forza
Bolond Forza

Semmi különös, mivel pl. egy 737-esnek is a hátsó futóin 2-2 kerék van, ha egy lyukas lesz az még nem akkora baj, de ha kettő az sem, mivel még a felnin ott a gumi, a lesszállás nyilván rázósabb lesz.

Vor 2 Monate
Zsolt Raduska
Zsolt Raduska

Microburst?

Vor 2 Monate
Gabec Nagy
Gabec Nagy

A microburst-öt már radarozzák a reptereken tehát a le és felszâllásokra ezek már nem jelenthetnek veszélyt.

Vor 2 Monate
Marci353
Marci353

Szélnyírás

Vor 2 Monate
András Szeibert
András Szeibert

Igaz, csak kisgéppel repülök, de fejeltem már bele a kabindekkbe váratlanul, látszólag sima időben egy kis movitban laza öv miatt.

Vor 2 Monate
gefuzo
gefuzo

rettentően hasznos volt, köszönöm csak így tovább !!

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Örülünk, ha így érzed! :) Köszönjük!

Vor 2 Monate
astrago
astrago

Malév, Budapest-Párizs a 90-es évek végén. Először felvillant a biztonsági őv kijelző a jellegzetes hang kiséretében majd pillanatokon belül be-berezgett megint pár pillanat és már rázkódott a gép elég keményen aztán már csak azt éreztem hogy a gyomrom a torkomban.Életem legnagyobb hullámvasútja volt nagyon élveztem valahol az Alpok felett. Párom szétkarmolta a karfát, szerintem azt cserélniük kellett. :))) Cirka 1500m süllyedtünk. Szóval ha nincs ez a videó eszembe nem jutott volna. Köszi Balázs!

Vor 2 Monate
Ádám Tenke
Ádám Tenke

A szárny teszt elégé durva volt a videó végén! Nem gondoltam volna hogy ennyit kibirbak a szárnyak!

Vor 2 Monate
Schummy818
Schummy818

azok táborát erősítem, akik naaaaagyon szeretik a zötykölődéseket :) és a 10-20-30+ láb hirtelen magasságvesztést :) alvás közben is poén :)

Vor 2 Monate
Krumpli Nudli
Krumpli Nudli

Én valoszinű hogy a" brazil oriás kígyót" kergetném a repcsin. 😉🤮

Vor 2 Monate
Imre Kelemen
Imre Kelemen

Tisztán úgy hallom, mintha "turbolenciaként" ejtenék ki?!

Vor 2 Monate
retepaskab
retepaskab

Vhogy turbulenciában soha nem megnyugtató hangon jelentkeznek be a pilóták, hanem hadarva.

Vor 2 Monate
Janos Kosik
Janos Kosik

Az a legjobb, amikor már be sem jelentkeznek. :) Még régen Angliából hazafelé Frankfurtban már leszálláshoz készülődött a gép , amikor olyan 50 fokot bedőlt jobbra egy szempillantás alatt, majd amikor egyenesbe hozták, megint megcsinálta. No onnantól a gurulóútig meg sem szólalt a kapitány, pedig a British Airways pilótáinak akkoriban szinte be sem állt a szája, mindig sztorizgattak. Pedig jó sokára szálltunk le, mert elég sokat emelkedtünk még utána és teljesen más útvonalon közelítették meg a repteret.

Vor 2 Monate
Kovácsházi György / Pilot's view
Kovácsházi György / Pilot's view

A kollégáim között ezt nem vettem észre, én is próbálok mindig érthetően, jól artikulálva és nyugodtan tájékoztatni. De ha valakik hadarnának, az is csak azért van, mert épp dolguk akadt “ott elöl”, és szeretnék mielőbb letudni a tájékoztatást, hogy az egyéb feladataikat tudják ellátni.

Vor 2 Monate
Róbert Vaczkó
Róbert Vaczkó

Ez az epizód mintha nekem szólt volna, borzalmasan betojtam az ismeretlen erőhatások okozta kilengéstől, nem tudtam mi a normális és mikor kell miatyánkot mormolni. Sajnos a tériszonnyal nehéz együtt élni. Köszönet érte!

Vor 2 Monate
Róbert Vaczkó
Róbert Vaczkó

@Aeropark Budapest érdekes, hogy minden alkalommal ott ültünk, egy-két sor eltéréssel de a szárnyak felett. Az első élményt a HA-LXJ produkálta, még a spéci festéssel, azóta is keresem a modelljét. :-)

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Ha tartasz az ilyen mozgásoktól, próbálj legközelebb a szárny közelébe ülni. :)

Vor 2 Monate
Balázs B.
Balázs B.

Én két alkalommal repültem transzatlanti járatot, egy Munchen-Montreal és egy Párizs-Montreal és egy pici turbulencia se volt :(

Vor 2 Monate
Zsolt Lesti
Zsolt Lesti

TipTop, nagyon jó volt. Köszönöm. :)

Vor 2 Monate
Valéria Dr. Plichta
Valéria Dr. Plichta

Nagyon jó lett ez a filmetek is! Kovácsházi György olyan megnyugtató hangon és módon beszél a turbulenciáról,hogy ezt a részt legszívesebben mindenkinek levetíteném,aki tart tőle! Nagyon szépen köszönjük!🙂

Vor 2 Monate
Gergő Ozoray
Gergő Ozoray

Ezek a turbulenciak altalaban akkor jonnek elo amikor a stuvi kitolti a kavet :DDDD

Vor 2 Monate
Gergő Ozoray
Gergő Ozoray

@Hanselbeck Ja foleg feher ingen jo a kontraszt :DDDDD

Vor 2 Monate
Hanselbeck
Hanselbeck

Ölbe kávé. A kedvencem! :)

Vor 2 Monate
Annamária Miklós
Annamária Miklós

Három éve, Helsinkiből hazafelé jövet részem volt benne. Nem szeretem a hullámvasút,at de ezt valahogy nagyon élveztem. Köszönöm ezt az informatív videót, ismét fantasztikus lett.

Vor 2 Monate
Gergő Ozoray
Gergő Ozoray

Anyam is imadja, 2 perc alatt elalszik egy enyhebb turbulenciaban :DDD

Vor 2 Monate
Attila Vicze
Attila Vicze

Aki teheti fizessen be egy kisgépes sétarepülésre, és kérjen hozzá "hullámvasutat"! ;) Igaz, nem turbulencia, de a hatás garantált... :D Valamint szívesen ajánlom Kovácsházi György youtube csatornáját, nagyon hangulatos videókat oszt meg!

Vor 2 Monate
Daniel K.
Daniel K.

Be lehet fizetni repülőgép vezetésre is, én egy motoros vitorlázóval voltam, és csináltunk az oktató pilótával egy hullámvasutat, ill. megpróbáltuk a gépet átejteni is, persze nem sikerült mert a típus előbb lebólint, mielőtt átesne és visszanyeti a a sebességet, de a szárnyak már enyhén elkezdenek rázkódni. Viszont turbulenciában repülni más volt: volt egy eset amikor szó szerint kiesett alólunk az ülés, persze be voltunk kötve, a pilóta egyből elkezdett fékezni, szerencsére nem volt sérülés, ill. nem tartott sokáig. Számítani lehetett valamennyire rá, mert tenger felöl léptünk be szárazföld fölé.

Vor 2 Monate
Kovácsházi György / Pilot's view
Kovácsházi György / Pilot's view

A csatorna mellett repülni is jöhettek, ha már stabilan szebb idő lesz!:))

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Én is kaptam ilyen élményt egy Cessnán! Fantasztikus érzés, aki szereti az ilyet. :)

Vor 2 Monate
Endre Pál
Endre Pál

Közel egy éve volt egy ilyen élményem. Nem kívánom senkinek. 9000 lábról zuhantunk kb 7000-ra leszállás közben többszöri alkalommal percekig. Váratlanul jött, bár tudtuk, hogy viharban repülünk. Mindenki meg volt ijedve. Sokan sikítoztak, meg vetették a kereszteket. Csak azért nem pánikoltam, mert még elég magasan voltunk. A gép lajstroma HA-LVA volt. Ettől még azért imádok repülni, de ez egy kicsit elgondolkodtatott. A videó most is fenomenálisra sikerült, ahogy ez szokott lenni. Köszömöm az élményt.

Vor 2 Monate
Hanselbeck
Hanselbeck

A halva egy tök finom desszert! :) De értem mire akartál utalni annak a Wizz gépnek a lajstromával. :D A magasságvesztés valószínűleg nem teljesen volt a turbulenciának köszönhető, 9000 lábról már amúgy sem sok kell a 7000-re süllyedéshez, hanem pont már csak percek. Ettől függetlenül én sem szeretem a viharos (ezen belül is a zivataros) megközelítéseket. Vagy azért, mert emiatt nem ritkán kitérő reptér lesz vagy masszív késés egy kiadós körözéssel, de volt már olyan, hogy ablaknál ülve megláttam magam előtt a kifutót, mikor a szélnyírásban bele kellett elég masszívan korrigálnia a pilótának. Bennem is megfagyott a vér (szóval értem a reakciód), de már a gépből kiszállva is csak arra tudtam gondolni, hogy az ilyenből kialakuló balesetek extrém ritkák.

Vor 2 Monate
Balázs Ábrahám
Balázs Ábrahám

Tisztelt Aeropark Kicsit meglepődtem mikor a youtube értesítést küldött az új videórol (azt hittem, hogy csak 2021-ben lesz csak újabb videó mintha az előző videó végén ezt mondtátok volna ?) De ennek így örülök, hogy nem áltatok le és lehet egy kicsit év vége elött Aeromozizni.

Vor 2 Monate
Balázs Ábrahám
Balázs Ábrahám

@Aeropark Budapest Rendben, Köszönöm

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Két nappal ezelőtt csak az évértékelő filmünket tettük közzé. Nem mondtuk, hogy idén már nem lesz tartalom, de kétségtelen, hogy annak a videónak a hangulatából következhetett volna az, hogy lezártnak tekintjük 2020-at. :) Ha minden jól megy, decemberben még legalább egy film megjelenik.

Vor 2 Monate
Bálint Krajczár
Bálint Krajczár

Nagyon szuper lett! Mindig várom az új videókat! Nagyon nagy álmom hogy nekem is hasonló munkám legyen mint neked Balázs! Hogy legalább én is annyit tudhassak a repülőkről, repülésről mint te!

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Köszönöm szépen! :) Kétségtelen, hogy nagyon élvezetes munkával áldott meg a sors.

Vor 2 Monate
Zsombor Kaló
Zsombor Kaló

Én mindig is szerettem a turbulenciát. Azt tudom megemlíteni, amivel engem is nyugtattak az első repülésem előtt: autóban ülve is vannak gödrök, hullámok az úton, ugyanez van a levegőben is. Ezt fejben tartva nem volt riasztó az első "turbulens" élményem se :)

Vor 2 Monate
Márton
Márton

Kovácsházi Györgynek üzenem ,hogy biztonsági tényezőnek nevezik amiről beszélt a videó végén vagyis a túltervezettséget. Egyébként 1.5 biztonsági tényező még nem is olyan sok. Álltalában 2-3 szokott lenni. De daruk esetében ez 5 vagy mégtöbb.

Vor 2 Monate
Kovácsházi György / Pilot's view
Kovácsházi György / Pilot's view

Kedves Márton, valóban, tudtommal az építészetben 2.5X-es biztonsági tényezőt szoktak alkalmazni. Csak amíg egy hídnak, darunak, épületnek nem kell tudnia repülni a saját súlyának a közel kétszeresével, addig egy repülőgépnek igen, sőt, a súllyal arányosan növekszik a fogyasztás is. Az elmúlt 40 évből nem ismerünk olyan balesetet, amit a turbulencia okozott volna, így bár lehet nem sok, de elég a 1.5-ös tényező:)

Vor 2 Monate
Zoltán Szaller
Zoltán Szaller

A biztonsági öv... Amit sokan autóban is utálnak bekötni, pedig, pedig...

Vor 2 Monate
Pomaj Zsolt
Pomaj Zsolt

Én autóval ha megyek pl 80km/h-val becsatolom az övet,de akkor is,ha csak 30km/h-val.Na most vannak emberek akik 800-900km/h-val utaznak fent a levegőben és ezt nem teszik meg.

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Bizony! A Fasten your seatbelt tabló nem hangulatvilágításnak van ott. :)

Vor 2 Monate
Gergő Kiss
Gergő Kiss

Ha lesz lehetőségetek szerintem a "közönségnek" nagyon tetszene a legiutaskísérős illetve a szimulátor os oktatós videó anyagok!

Vor 2 Monate
Gergő Kiss
Gergő Kiss

@Aeropark Budapest igen!

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Légiutas-kísérős filmünk rengeteg van. Vagy az ő kiképzésükre gondoltál?

Vor 2 Monate
Fekete. Erik
Fekete. Erik

Szuper

Vor 2 Monate
dan. ko
dan. ko

Nagyon jó videó mint mindig!! Engem érdekelne, a robotpilóta(mi az, mikor, miért, meddig használható, limitálo tényezők, milyen vészhelyzetet tud megoldani és mikor kell kézi irányítás..

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Felvesszük a kívánságlistára! :)

Vor 2 Monate
Laca
Laca

Hogy én hogy várom mindig a turbulenciát.... Soha nem jött. :) Persze senkinek ne legyen baja de azért dobálhatná a gépet egyszer végre kicsit. :)

Vor 2 Monate
Zoltán Szaller
Zoltán Szaller

@Aeropark Budapest Jól sejtem, hogy a jetstreamnek volt némi köze hozzá? :)

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Nekem az eddigi legkellemesebb hullámvasutazásom három órán át tartott egy éjszakai Lisszabon-Budapest járaton. :)

Vor 2 Monate
Zoltán Szaller
Zoltán Szaller

Akkor, amint lehet, irány Koppenhága! A koppenhágai reptéren szinte állandó a szél, így jó esély van egy légi hullámvasutazásra. A Nyhaven meg szuper klassz, pezsgő hely nyaranta (télen is klassz, csak akkor másképp). De ki lehet próbálni Indiát is a monszun időszakban, ha nem zavar, hogy akkor minden és mindig vizes... :)

Vor 2 Monate
Drong jános
Drong jános

Turbulencia! Mindig érdekelt ez a jelenség, de igazából soha nem tudtam mi okozza hogyan alakul ki. Szuper volt mint mindig! Kellemes Únnepeket mindenkinek! ❤

Vor 2 Monate
Leki
Leki

Balázs, egyetlen baj van ezekkel a videókkal. Nagyon rövidek! :)

Vor 2 Monate
János Janovics
János Janovics

Boldog ÚJ évet mindenkinek. Nekem AZ óceán felett volt a legnagyobb légörvény Amit átéltem

Vor 2 Monate
Aeropark Budapest
Aeropark Budapest

Majd valamilyen izgalmas témáról csinálunk egy egész estés mozit! :)

Vor 2 Monate
Péter Dancsó
Péter Dancsó

Szerencsére amikor én repültem nem volt turbulencia (az első repülésem a MALÉV-hoz köthető)

Vor 2 Monate

Nächster

OUR BRAND NEW EMPTY HOUSE TOUR‼️

28:24

OUR BRAND NEW EMPTY HOUSE TOUR‼️

Royal Family

Aufrufe 1 016 432

88. Utaskísérők: A fedélzet titkai (Irány Zakynthos)

27:27

ICH HABE KEINE AHNUNG VON SIMSON

15:48